Węgiel kamienny jest, obok drewna opałowego, najpopularniejszym paliwem opałowym. Koszt zakupu węgla uzależniony jest od wielu czynników. Jednym z nich jest wielkość ziaren. Według tego kryterium, możemy wyróżnić 11 sortymentów zasadniczych: kęsy, kostki (2 rodzaje), orzech (2 rodzaje), groszek (2 rodzaje), grysik, miał, pył, muł. Każdy z nich ma swój symbol i charakterystyczne wymiary ziaren. Do tych o największych ziarnach należy węgiel kostka. Jego wymiary mają średnicę od 60 do 120 mm (kostka I) i od 120 do 200 mm (kostka II). Są one jednak ruchome i podział uzależniony jest od firmy zajmującej się sprzedażą węgla.
Węgiel typu kostka charakteryzuje się dość długim czasem spalania, jest jednym z najbardziej wydajnych z węgli, oczywiście przy odpowiednich parametrach, w tym kaloryczności węgla. Cena węgla kostki zależy od rodzaju kopalni, w jakiej był wydobywany, sposobu transportu, zamawianej ilości.
Drugim rodzajem węgla należącym także do grupy węgli grubych, jest orzech. Wymiary jego ziaren wahają się w granicach do 25 do 80 mm. Węgiel orzech możemy jeszcze dodatkowo podzielić na dwa rodzaje: orzech I i orzech II. Różnią się one między sobą wielkością ziaren, przy czym pierwszą grupę stanowi węgiel o większych ziarnach. Cena tego rodzaju węgla zależy przede wszystkim od tego, w jakiej kopalni był wydobywany.
Natomiast węglem o bardzo małym granulacie jest miał. Wielkość jego ziaren wynosi od 0 do 6 mm. By móc korzystać z miału, konieczne jest posiadanie specjalnego kotła. Miał należy do jednych z najtańszych, obok ekogroszku, źródeł energii. Jest także bardzo ekologiczny, gdyż wydziela mniej szkodliwych gazów cieplarnianych, jest łatwy w składowaniu, nie wietrzeje i nie traci kaloryczności, a także jest bardzo wydajny. Dobrej jakości miał posiada niską zawartość siarki, brak zanieczyszczeń mechanicznych, odpowiednią granulację i wilgotność oraz niską zawartość popiołu oraz cząsteczek lotnych. Na cenę miału wpływają drobnicowe klasy zbytu paliwa oraz zawartość siarki, przy czym wyróżniamy 16 klas miału i trzy przedziały zawartości siarki.